Post thumbnail

HOLTSZEZON /// KRIMI – A magyar krimi | Történelmi krimi | A Kondor-jelenség | Nyomozás a valóságban…

2023-02-26 14:00
/
KUNSZT!
Kortárs Irodalmi Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében
// A magyar krimi történeti távlatai és öröksége
A kriminek saját története van Magyarországon, noha nem született sok mű sem a 19. században, sem a 20. század első kétharmadában. Az a kevés azonban mély nyomot hagyott a magyar krimi történetében, ezekről fogunk beszélgetni vendégeinkkel.
Akik beszélgetnek: Szomor Sándor (II. világháború előtti krimi és kriminológia), Török Lajos (szocialista krimi) és Varga Bálint
 
// Történelmi krimi
Az egyik legismertebb és legkedveltebb alműfaja a kriminek a történelmi, akár hazánkban, akár a világban nézünk szét. Miért hálás keret ez a kriminek, és miként alakítja a krimi műfaji határait a történelmi tér és idő – ennek járunk utána.
Akik beszélgetnek: Gráczer L. Tamás (A háromfa hölgye), Hász Róbert (Fábián Marcell-sorozat), Csabai László (Szinbád-sorozat) és Sz. Molnár Szilvia
 
// A Kondor-jelenség: a magyar krimi jelene és jövője a recepció fényében
Kondor Vilmos neve megkerülhetetlen, ha krimiről van szó, ő teremtette meg a modern magyar krimit a Budapest Noirral. A közös múlt, a magyar történelem éppen úgy tárgya regényeinek, mint maga a bűntett vagy a nyomozás. Hogyan és miért olvassuk olyan sokan krimijeit, kiderül kerekasztal-beszélgetésünkből.
Akik beszélgetnek: Deczki Sarolta, Bárány Tibor és Kálai Sándor
 
// Nyomozás a valóságban és a könyvek lapjain
Igazi nyomozókkal beszélgetünk a krimikben előforduló nyomozásokról, mennyiben valósak, mennyiben kitaláltak, hallani fogunk saját nyomozói tapasztalatokat és élményeket, valamint körbejárjuk a kérdést: hitelesnek kell-e lennie egy krimibeli nyomozásnak, és ha igen, milyen keretek között legyen az.
Akik beszélgetnek: Sasvári Rudolf, N. Nagy Zoltán (A keselyű) és Varga Bálint
Helló Veszprém, itt a KUNSZT!
Ha a első kézből szeretnél értesülni a KUNSZT! eseményeiről, iratkozz fel a hírlevélre!
[contact-form-7 id="392" title="newsletter"]