kunszt

Mi a KUNSZT?

A KUNSZT! Veszprém új dizájnboltja, galériája és közösségi tere a város központjában, az Óváros téren, a patinás Rosenberg ház hatalmas saroküzletében.

A KUNSZT! Veszprém igazi jellegzetessége, ahol igényes környezetben válogathatsz a könyékhez és a Balatonhoz ezer szállal kötődő iparművészek és dizájnerek egyedi alkotásai között. Hogy kik ezek a dizájnerek? Itt megtalálod >>

A KUNSZT! valódi közösségi tér, ahol nemcsak kifinomult dizájntárgyakkal, hanem remek ételekkel és italokkal várunk, kora reggeltől késő délutánig. Egy jó kávé, egy hosszúra nyúlt hétvégi reggeli vagy egy pörgős hétköznapi munkaebéd – a KUNSZT!-ban megtalálod. Hogy milyen finomságokat találsz nálunk? Itt megmutatjuk >>

A KUNSZT! remek rendezvényhelyszín, egybefüggő letisztult terével, hatalmas üvegfelületű portáljával már a nyitás hónapjaiban méltán Veszprém kedvenc rendezvényhelyszínévé vált. Legyen szó kulturális programról, csoportos foglalkozások megtartásáról, kiállításról, céges programokról a KUNSZT! brunch vendéglátórésze, illetve a székekkel ellátható dizájnbolt-rész a rendelkezésedre áll! Itt tudsz érdeklődni >>

A KUNSZT! az Utcaképfejlesztési Program keretén belül, a VEB2023 EKF támogatásával jött létre.

Az alapító

A KUNSZT! alapítója és megálmodója Tóth Andrej festőművész, Aranyrajzszög-díjas grafikus, akinek plakátjai az A38 Hajó vagy a Radnóti Miklós Színház programjait hirdetik. Munkáival többször elnyerte az Év Kulturális Plakátja díjat. Emellett számtalan arculat, logó fűződik nevéhez, illetve boros- és üdítős címkéivel a KUNSZT!-ban is találkozhatunk, hiszen ő tervezte a Késa Birtok és a Balatonic arculatát is.

Vidám, szikrázóan sokszínű, finoman incselkedő balatoni márkája, az Art Hekk festett fa-halaival, ironikus fürdőzőivel és a környékbeli fesztválokon feltűnő, szó szerint feltűnő bálna-utánfutóval, Jónással pontosan azt hirdeti, amit kedvenc tavunk: a felhőtlen életörömöt.

A Rosenberg-ház

A KUNSZT! Veszprém egyik legpatinásabb épülete, az Óváros téren álló Rosenberg-ház földszinti üzlethelyiségében található. Már a kezdetektől tudtuk, hogy a ház különleges hagyományai minket is köteleznek, és tisztelettel kell alkalmazkodnunk azokhoz.

Ha a házat nézve valakinek Kós Károly jut az eszébe, az nem véletlen. Az 1913-ban elkészült épület tervezői, Ganz Lajos és Reiner Dezső a „Fiatalok” csoporthoz tartoztak, amely következetesen követte Kós Károly építészeti elveit.

Egyszerre törekedtek hagyománytiszeletre, a népi és helyi építészeti tradíciók és anyagok beemelésére (ezt nevezik „vernakulárisnak”) és modernintásra, szecessziós, erősen stilizált díszítésekre, formákra.

Nagyon érdekes, hogy a ház építtetője és névadója, dr. Rosenberg Jenő, Veszprém egykori tisztifőorvosa emancipálódott zsidó család sarjaként a modernizált, szecessziós magyar népi motívumokban találta meg identitását.

A Rosenberg ház finom arányai, a homlokzat és a portál négyzethálós szerkezete, jellegzetes díszítései, ornamentikái és visszafogott színvilága volt a kiindulópont. Ehhez kellett alkalmazkodnunk a KUNSZT! belső terének, padlózatának, portáljának és arculatának kialakításakor.

A portál acélkékje, a homlokzat pasztellessárgája, a tető vörösesbarnája… az ablakok közötti ornamentális díszek, geometrikus formák, és az egész kompozíció arányrendszere köszön vissza a KUNSZT! arculatában.

Mert a Rosenberg-ház olyan hagyományt, sajátosan veszprémi identitást képvisel, amelyet nagyon tisztelünk, és minden erőnkkel megpróbálunk továbbvinni.

A belsőépítészek

Ahogy látható, a KUNSZT! létrehozásakor nagyon fontos volt számunkra, hogy a belső tér és a külső portál illeszkedjen patinás „otthonunkhoz”, a híres Rosenberg-házhoz. Egyszerre tisztelegjen előtte és újítsa meg a környezetét.

Ezt az ideát tökéletesen valósította meg a 2sl_studio (vezető tervezők: Berecz Tamás DLA, Katók Edit, tervező építészek: Tóth Emese, Rainer Anna). Varázslatos ízléssel ötvözik a hagyománytiszteletet az újítással. Tamás pár éve éppen ezért kapta meg az Év háza díjat a Vizafogói Plébániatemplom felújításáért. A nevükhöz fűződik még két díjnyertes siófoki épület is.

Nagyon büszkék vagyunk a KUNSZT! 2SL Stúdió által megálmodott, letisztult, elegáns, egyszerre hagyománytisztelő és eredeti belsőépítészetére, mely tökéletes környezetet ad a dizájnerek alkotásainak. Gyere, és nézd meg Te is!

Fotók (c) Bujnovszky Tamás