Post thumbnail

Plakátpályázat az EKF és a KUNSZT! közös szervezésében

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT! pályázatot hirdet RAGYOGJ! – a plakát és a kreativitás ünnepe címmel, felsőoktatási intézmények művészeti képzésben résztvevő hallgatói, illetve hivatásos grafikusok és tervezőgrafikusok számára.

Pályázati kiírásunkkal a veszprémi Gizella Napok programsorozathoz csatlakozunk, egy nagyszabású kültéri plakátkiállítással. A kiállítás és az azt kísérő plakáttervezési workshopokból álló programsorozat célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepeljük a Kulturális Fővárost és egyben bemutassuk a plakát új vizualitásban betöltött szerepét.

 

A PÁLYÁZAT KIÍRÓJA

A pályázat kiírója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT!.

 

HÁTTÉR

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma.

Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, ezért nem véletlen, hogy a program alapköve, hogy a Veszprém-Balaton-Bakony régió közös erővel mutassa meg értékeit, kulturális sokszínűségét.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

 

A PÁLYÁZAT TEMATIKÁJA

Olyan plakáttervek beérkezését várjuk, melyek szubjektív szemszögből láttatják a kultúra és kreativitás együttélését, kellő párhuzamot vonva akár az Európa Kulturális Fővárosa címével, akár Veszprémmel vagy a régióhoz tartozó Balatonnal, Bakonnyal. Olyan plakátműveket várunk, melyek vizuális nyelvezetével frissességet, lendületességet, humort, kreativitást hordoznak magukban, bátran nyúlnak a képi metaforák használatához.

A pályázat célja a RAGYOGJ! – a plakát és a kreativitás ünnepe témafelvetésén keresztül a pályázók egyéni véleményének, vizuális világának és gondolatainak a plakátgrafika sajátos eszközeivel történő bemutatása.

Egy pályázó maximum 2 pályaművet nyújthat be. A beérkezett munkákat egy nemzetközi szinten is többszörösen elismert, hazai szakértőkből álló négyfős zsűri bírálja el. A három legjobb alkotás pénzdíjazásban részesül.

 

A PÁLYAMUNKÁK FELTÖLTÉSÉNEK TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI

Méret: 70×100 cm, CMYK, 150 DPI, maximum 15 MB (5 mm-es kifutóval és vágójellel ellátva)
Lehetséges állományformátumok: kompozit pdf vagy jpg

Egy pályázó maximum 2 pályamunkával nevezhet.
Pályázatokat a palyazat@kunsztveszprem.hu emailcímre várjuk.

Megjegyzés: A mások szerzői jogát, kulturális, vallási, politikai érzékenységet vagy közszemérmet sértő anyagokat, a bejelentések alapján a szervezőknek joguk van kizárni a versenyből.

 

DÍJAZÁS

  1. DÍJ – 300.000,-Ft
  2. DÍJ – 200.000,-Ft
  3. DÍJ – 100.000,-Ft

 

HATÁRIDŐ

A pályázat feltöltésének határideje: 2022. április 24. 24:00

 

 

VÁLOGATÓ ZSŰRI

Can Togay János – Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi oktató, kulturális diplomata, a VEB2023 EKF program művészeti és kreatív főtanácsadója

Ducki Krzysztof – Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Magyar Plakát Társaság elnöke, Budapesti Metropolitan Egyetem tanára

Nagy László DLA – tervezőgrafikus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi adjunktus

Tóth Andrej – Aranyrajzszög-díjas grafikusművész, KUNSZT! alapítója, Magyar Plakát Társaság tag, Budapesti Metropolitan Egyetem tanára, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára

 

A díjazott pályaművek és a zsűri által kimagaslónak ítélt plakátokat kiállítjuk Veszprém egy központi, reprezentatív helyszínén 2022. május 06-08-ig.

A pályázó anyaga beküldésével garantálja, hogy pályázott képek kivétel nélkül saját szellemi termékei. A pályázó a beadott munkái beküldésével feltétel nélkül hozzájárul ahhoz, hogy pályázott művei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT!  kiállításain kinyomtatott formában, valamint weboldalain, online felületein, illetve a közreműködésével szervezett eseményen, rendezvényeken, és az eseményt hirdető marketing részeként bemutatásra, publikálásra, reprodukálásra kerüljenek.

A pályázat kiírója a pályázati felhívásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

További információkért üzenetet a palyazat@kunsztveszprem.hu e-mail címre várjuk.

 

 

 

[contact-form-7 id="392" title="newsletter"]